Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Küresel piyasalarda bu hafta ABD, Avrupa ve Japonya’dan gelecek enflasyon rakamlarına odaklanılacak. Ayrıca, Euro Bölgesi ve Japonya’da GSYİH verileri, dünya genelinde sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacak.

Küresel piyasalarda bu hafta

13 Mayıs 2024 Pazartesi Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Mart), Perakende Satış Hacmi (Mart)

14 Mayıs 2024 Salı Japonya; ÜFE (Nisan) Almanya; TÜFE (Nisan), ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Mayıs) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Mayıs) ABD; ÜFE (Nisan)

15 Mayıs 2024 Çarşamba Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Nisan) Euro Bölgesi; GSYİH (1Ç24-İkinci Okuma), Sanayi Üretimi (Mart) ABD; TÜFE (Nisan), Perakende Satışlar (Nisan), NY Empire State İmalat Endeksi (Mayıs)

16 Mayıs 2024 Perşembe Türkiye; Tarım ÜFE (Nisan) Japonya; GSYİH (1Ç24-Öncü), Sanayi Üretimi (Mart) ABD; İnşaat İzinleri (Nisan-Öncü), Konut Başlangıçları (Nisan), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Mayıs), Sanayi Üretimi (Nisan)

17 Mayıs 2024 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, Konut Fiyat Endeksi (Mart), Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri (Mart) Çin; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Nisan) Japonya; Sanayi Üretimi (Nisan-Öncü) Euro Bölgesi; TÜFE (Nisan)

Küresel piyasalarda bu hafta ABD, Avrupa ve Japonya’dan gelecek enflasyon rakamlarına odaklanılacak. Ayrıca, Euro Bölgesi ve Japonya’da GSYİH verileri, dünya genelinde sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacak.

ABD TÜFE verileri

ABD’de sırasıyla salı ve çarşamba açıklanacak ÜFE ve TÜFE rakamları, bu hafta küresel piyasaların gündemindeki en önemli veriler olacak. Nisanda, aylık ÜFE artışının %0,2’den %0,3’e yükselmesi, çekirdek ÜFE artışının aylık %0,2 ile önceki aya paralel gerçekleşmesi beklenmektedir. ÜFE martta yıllık bazda %2,1, çekirdek ÜFE %2,4 arttı. TÜFE artışının nisanda aylık %0,4 ile önceki aya paralel gerçekleşmesi, yıllık bazda ise %3,5’ten %3,4’e gerilemesi beklenmektedir. Çekirdek TÜFE’de aylık bazda artışın %0,4’ten %0,3’e, yıllık artışın %3,8’den %3,6’ya gerilemesi bekleniyor. Nisan ayı PCE Fiyat Endeksi 31 Mayıs’ta yayımlanacak. PCE Fiyat Endeksi martta aylık %0,3, yıllık %2,8 artmıştı. ABD tüketici enflasyonunda hem manşet hem de çekirdek rakamlar, Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği çekirdek PCE Fiyat Endeksi’nde hedeflediği %2’nin üzerinde seyretmekte. ABD enflasyonunun seyri Fed’in bu yıl başlaması beklenen faiz indirimleri açısından önem arz etmektedir. Fed’in federal fonlama faizi vadelilerine göre geçen hafta itibarıyla piyasanın beklentisi, faiz indirimlerinin (%49 ihtimalle) 25bp ile eylül ayında başlaması yönündeydi. Piyasa bu yıl yaklaşık %35 ihtimalle toplam 50bp, %35 ihtimalle 25bp faiz indirimi bekliyor. Enflasyon gerçekleşmelerinde yukarı yönlü sürprizler ile faiz indirimleri beklentileri azalmaya devam edebilir, hisse senedi ve tahvil piyasalarında risk iştahı azalabilir. Haftayı %4,87 civarında tamamlayan iki yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinde %5’e doğru bir hareket görülebilir.

Almanya ve Euro Bölgesi TÜFE verileri

Almanya’da salı günü, Euro Bölgesi’nde ise haftanın son işlem gününde nisan ayına ilişkin nihai TÜFE rakamları takip edilecek. Öncü verilere göre Almanya’da TÜFE artışı nisanda aylık bazda %0,4’ten %0,5’e yükselirken yıllık artış %2,2 ile önceki aya paralel gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise aylık artış %0,8’den %0,6’ya gerilerken yıllık artış %2,4 ile marta paralel gerçekleşti. Nihai verilerde öncü verilere göre değişiklik beklenmemektedir.

Euro Bölgesi ve Japonya GSYİH verileri

Euro Bölgesi’nde çarşamba ilk çeyrek ikinci okuma, Japonya’da perşembe günü ilk çeyrek öncü GSYİH verileri açıklanacak. Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyreğe ilişkin öncü verilere göre çeyreklik bazda %0,3 ile beklenenden güçlü bir büyüme kaydetmişti. Yıllıklandırılmış büyüme %0,4 ile beklentiyi aşmıştı. Euro Bölgesi GSYİH’si geçen yıl 1Ç23, 2Ç23, 3Ç23 ve 4Ç23’te çeyreklik bazda sırasıyla -%0,1, %0,1, -%0,1 ve %0,0 değişmişti. Japonya ekonomisinin 2024’ün ilk üç ayında bir önceki çeyreğe göre %0,4 küçülmesi beklenmektedir. Japonya 4Ç23 itibarıyla dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırmıştı.

Dünya genelinde sanayi üretimi ve perakende satışlar

Çarşamba günü Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD perakende satışlar, perşembe Japonya perakende satışlar ve ABD sanayi üretimi ile cuma günü Çin’in sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilebilir. ABD’de sanayi üretiminin nisanda aylık %0,2 artması beklenmektedir; martta aylık %0,4 artarken yıllık bazda değişim olmamıştı. Sanayi üretimindeki yıllık değişim Nisan 2021’de %17,60 ile zirve görmesinin ardından aşağı yönlü bir seyir izlemiş ve geçen yılın ilk çeyreğinden beri yatay seyretmektedir. ABD’de perakende satışların nisanda aylık %0,4 artması beklenmektedir; martta aylık %0,7, yıllık %4,02 artış olmuştu. Perakende satışlarda da sanayi üretimine benzer bir yavaşlama eğilimi mevcut olmakla birlikte hala görece güçlü seyretmektedir. Ayrıca, tüketime ilişkin ipuçları kapsamında bu hafta perşembe günü, cirosuna göre dünyanın en büyük perakende ticaret zinciri Walmart’ın ilk çeyrek bilançosu açıklanacak.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu’nun (2024 – II) takip edildiği haftanın ardından bu hafta, cuma günü yayımlanacak TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nden çıkacak enflasyon beklentileri önemli olacaktır. Nisan anketinden çıkan sonuçlara göre piyasanın yıl sonu TÜFE artışı beklentisi %44,16, 12 aylık TÜFE artışı beklentisi %35,17 olmuştu. Anketten çıkan USDTRY kuru yol sonu beklentisi 40,01 iken 12 aylık kur beklentisi 42,47 idi. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın sunumunu gerçekleştirdiği yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda Banka, yıl sonu TÜFE tahminini %36’dan %38’e yükseltti. 2025 ve 2026 tahminleri sırasıyla %14 ve %9 ile önceki raporla aynı seviyede korundu. 2024 için tahmin aralığının üst bandında değişiklik yapılmayarak %42’de sabit bırakılırken Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, %42'nin kesinlikle aşılmayacağı kanaatinde olduğunu belirtti. 2024 gıda enflasyonu tahmini %34,6’dan %35,5’e çıkarıldı. Başkan Karahan, bu yıl manşet enflasyonun mayısta %75-76 ile zirveye ulaşacağını ifade etti.

Cari işlemler dengesi, perakende satışlar Haftanın ilk işlem gününde, TCMB’nin mart ayı ödemeler dengesi istatistiklerini ve TÜİK’in perakende satış hacmi verileri takip edilecek. TCMB verilerine göre cari işlemler dengesi şubatta 3,27mlr USD açık verirken altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi 2,11mlr USD fazla verdi. Foreks Haber anketine göre ekonomistlerin mart ayı cari açık medyan tahmini 3,90mlr USD oldu. Cari açık ocak-şubat döneminde 5,79mlr USD iken geçen yılın aynı döneminde 19,46mlr USD idi. On iki aylık cari açık ocakta 37,61mlr USD’den 31,84mlr USD’ye inerek aşağı yönlü seyrini sürdürdü. On iki aylık cari açığın geçen yıl mayısta 60,15mlr USD’yi görmesinden beri (Temmuz hariç) düşüş eğiliminde olduğu görülmektedir. Perakende satış hacmi şubatta aylık %2,3, yıllık %3,5 arttı.

Bütçe dengesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) çarşamba günü nisan ayı Merkezi Yönetim Bütçe İstatistiklerini yayımlayacak. Bütçe dengesi martta 208,96mlr TL, ocak-mart döneminde 513,48mlr TL olurken faiz dışı denge martta 134,41mlr TL, ocak-mart döneminde 263,01mlr TL olmuştu.

Tarım ÜFE

TÜİK, perşembe günü nisan tarım ürünleri ÜFE rakamlarını açıklayacak. Tarım ÜFE martta aylık %5,57, yıllık %61,87 artmıştı. Ayrıca, perşembe TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Haftanın son işlem gününde, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nin yayında TCMB’nin mart ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve mart ayı Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri izlenecek. TCMB KFE şubatta aylık %2,2, yıllık bazda nominal %58,3 artarken reel olarak yıllık %5,1 azalmıştı. TCMB verilerine göre kısa vadeli dış borç stoku şubat sonu itibarıyla 173,6mlr USD olarak gerçekleşmişti.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

Avrupa hisse endeksleri geçen hafta pozitif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %4,27, FTSE 100 Endeksi %2,68 ve CAC 40 Endeksi %3,29 arttı. EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde stabil kaldı. Dolar Endeksi (DXY) de 105,1 puandan 105,3 puana sınırlı yükseldi. Hafta başında Euro Bölgesi’nin üretici enflasyonu (ÜFE) verisi yayımlandı. Mart ayında ÜFE beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %7,8 geriledi. S&P Global’in açıkladığı final rakamlarına göre hizmet PMI geçen ay Euro Bölgesi’nde 53,3’e ve Almanya’da 53,2 puana yükseldi. Böylece ekonomik aktivite sırasıyla 51,7 ve 50,6 değerini alarak eşik seviyenin üzerinde gerçekleşti. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentilere paralel olarak art arda altıncı kez %5,25’te sabit bıraktı. BoE Başkanı Andrew Bailey, ‘‘Enflasyonla ilgili cesaret verici haberler aldık ve önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyonun %2 hedefimize yaklaşacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düşük kalacağına dair daha fazla kanıt görmemiz gerekiyor. İşlerin doğru yönde ilerlediği konusunda iyimseriz.’’ dedi.

ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %2,16, S&P 500 Endeksi %1,85 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,14 artış kaydetti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %4,50 seviyesinde stabil kalırken 2 yıllık Hazine tahvili faizi 6,4bp artışla %4,87’ye yükseldi. Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 4 Mayıs haftasında işsizlik başvuruları piyasanın 212 binlik beklentisini aşarak 231 bin olarak gerçekleşti. Cuma günü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklandı. Tüketici güveni beklenenden fazla düşerek 67,4 puan oldu.

Kıymetli madenlerden ons altın 58USD değerlenerek 2.361USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 82,7USD’den 82,5USD’ye sınırlı geriledi.

BIST100 Endeksi geçen hafta 10.144-10.383 puan aralığında sınırlı hareket etti. Önceki haftaya kıyasla 58 puan ile sınırlı gerileyen Endeks 10.218 puandan haftayı tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 527,62mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 32,25 TL’ye ve EUR/TRY kuru 34,74 TL’ye geriledi. Gram altınsa iki haftalık düşüşün ardından geçen hafta 51 TL değerlenerek 2.444 TL’ye yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda 2024 enflasyon tahminini, tahmin aralığının üst bandını değiştirmeden yükseltti. Banka’nın 2024 sonu enflasyon tahmini %36’dan %38’e yükseldi. Bir önceki raporda 2024 enflasyon tahmini %36 olarak belirlenmişti. Ayrıca TCMB nisan ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Açıklamada hizmet grubunda aylık fiyat artışının yüksek seyrini koruduğu belirtildi. Çekirdek enflasyonda aylık artış oranlarının zayıflasa da Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kalmaya devam ettiği ifade edildi. TCMB verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru nisanda 58,10’dan 59,77’ye yükseldi. Böylece TL’nin reel değeri Eylül 2021’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı