Diyarbakır’ın yönetmen ve gazetecisi Devrim Aktürk, kentin kültürel mirasını korumak amacıyla bazalt taşını konu alan bir belgesel çekti.
1,5 yıl süren bir çalışma ile tamamladığı belgesel, köşklerde, konaklarda ve yollarda kullanılan bazalt taşının yanı sıra, ustalar tarafından yontularak sanat eseri haline getirilen örnekleri de gözler önüne seriyor.
Aktürk, belgeseli çekmeye iten sebebin, Diyarbakır’ın tarihi Surlarının sahipsiz bırakılması ve tahrip edilmesi olduğunu ifade etti. 10 yıldır Diyarbakır ile ilgili belgeseller çeken Aktürk, bu süreçte bazalt taşının önemini ve kullanım alanlarını vurgulamayı amaçladığını duyurdu.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu olan ve şu anda Dicle Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü yüksek lisans öğrencisi olan Aktürk, ilk kısa filmini 17 yaşında "Hivru" adıyla çekti. Ardından "Diyarbakır'da Dengbêj Kültürü" ve "Ali Gaffar Okkan" gibi birçok belgesel ve kısa film üretti.
Aktürk, “En büyük amacım ve gayem, kentimi tüm insanlığa duyurabilmektir” diyerek Diyarbakır’a olan tutkusunu dile getirdi. Belgesel sürecinde, kısıtlı imkânlarla çalışmak zorunda kaldığını ve destek bulmakta zorluk çektiğini belirtti.
Bazalt taşının, dünyanın en sağlam ve dayanıklı taşlarından biri olduğunu vurgulayan Aktürk, bu taşın tarih boyunca tercih edilme nedenlerini anlattı. Belgeselde, Diyarbakır’ın taş oymacılığı ile uğraşan ustalarının eserlerine de yer veriliyor.
“Bu belgeseli tamamlamak benim için zorlu bir süreç oldu” diyen Aktürk, gün doğumu ve gün batımı anlarını yakalamak için zorlu hava koşullarında uzun saatler beklediğini kaydetti.
Hibya Haber Ajansı