Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ziraat Yatırım: BIST100’ün bugüne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz

İstanbul, 30 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın raporuna göre bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay hareket ederken, Asya’da Japonya ve Çin’de borsalar hareketli. Japonya’da seçimlerin ardından Nikkei yüzde 5’e yakın geriliyor.

İstanbul, 30 Eylül (Hibya)

Ziraat Yatırım, bankacılık endeksinin artıda olduğunu fakat Yen'de ise net bir güçlenme olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Haftanın son işlem gününde 9.696-9.820 arasında hareket eden BIST100 günü 9.777 seviyesinden %0,5 oranında geri çekilmeyle tamamladı. Geri çekilmeye karşın endekste 65 hisse günü pozitif bölgede tamamladı. Puan bazlı geri çekilmede ise Tüpraş'ın temettü dağıtmasının negatif etkisi oldu. Endeksi en fazla baskılayan hisseler olarak BIMAS, MGROS ve YKBNK öne çıkarken; EREGL, SISE ve SAHOL ise puan bazlı endekste en fazla pozitif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) ve Sınai endeksi (XUSIN) sırasıyla %0,4'er oranında düşüş kaydederken Metal Ana ve Holding & Yatırım (XHOLD) sırasıyla %1,7 ve %0,9 oranında primlenerek pozitif ayrıştılar. Bugün yurtiçinde 2Ç24 finansal raporlarının son açıklanma günü olacak. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay hareket ederken, Asya'da Japonya ve Çin'de borsalar hareketli. Japonya'da seçimlerin ardından Nikkei %5'e yakın geriliyor. Diğer yandan, Bankacılık endeksi artıda. Yen'de ise net bir güçlenme yok. Diğer yandan, Çin'de ise teşvik beklentileriyle Şanghay yaklaşık %8 primli. Pariteler tarafında, Dolar aleyhine fiyatlamalar sürüyor. Veri takviminde bu hafta yurtiçinde perşembe günü Türkiye'deki enflasyon verisi öne çıkarken, salı günü Avrupa'da enflasyon verisi takip edilecek. Türkiye'de ve ABD'de PMI rakamları hafta boyunca takip edilecek. ABD'de gözler Cuma günü tarım dışı istihdam verisinde olacakken, bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşması piyasalar tarafından takip edilecek.

Cuma günü, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ağustos ayı verileri takip edildi.

Buna göre, ağustos ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,2'den %0,1 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda da %2,5'ten %2,2 seviyesine geriledi.

Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda ağustosta %0,2'den %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,2) altında kaydedilirken, yıllık bazda ise %2,6'dan %2,7 seviyesine hafif yükseldi.

Ağustos ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı %0,3'ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,4) altında gerçekleşirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise %0,5'ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,3) altında kaydedildi.

ABD'de eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 69'dan 70,1 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi. Endeksin yükselişinde, özellikle tüketicilerin enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğini değerlendirmeleri ve ekonomiye ilişkin beklentilerinin iyileşmesi belirleyici oldu. 

 

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ağustos ayı nihai dış ticaret dengesi verisi yayımlandı. Buna göre, ağustos ayında ihracat aylık bazda %2 oranında düşüşle 22,5 milyar USD'den 22,1 milyar USD seviyesine geriledi. İthalat ise aylık bazda ağustos ayında %9,3 oranında düşüşle 29,8 milyar USD'den 27 milyar USD seviyesine geriledi. Bu kapsamda, ağustos ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %31,8 oranında düşüşle 7,3 milyar USD'den 5 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, 

Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat temmuz ayındaki 261,5 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibariyle %0,2 artışla 262 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaştı. İthalat ise temmuz ayındaki 343,9 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla %0,9 düşüşle 340,7 milyar USD seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı da temmuz ayındaki 82,4 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla %4,5 azalışla 78,7 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Ayrıca TÜİK tarafından eylül ayı ekonomik güven endeksi verisi yayımlandı. Ekonomik güven endeksi, aylık bazda ağustosta %1,3 oranında düşüşün ardından eylülde %2 oranında artışla 93,1 seviyesinden 95 seviyesine yükselmiş oldu ve böylece beş aylık düşüşün ardından kısmi toparlanma kaydetti ve son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca endeks 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini altıncı ayda sürdürdü. 
 
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında bugün Fed Başkanı Powell'ın, ekonomistlerle düzenleyeceği toplantıdaki konuşması olacak. Powell'ın, Fed'in para politikasına ve olası yeni faiz indirimlerine yönelik verebileceği sinyaller takip edilecek. Ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan eylül ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat sanayi eylül ayı verisi yarın takip edilecek. Ayrıca perşembe günü eylül ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ile ISM imalat dışı eylül ayı verisi izlenecek. Yarın konut piyasası verilerinden, ağustos ayı inşaat harcamaları verisi takip edilecek. Üretimin seyrine ilişkin olarak ağustos ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi perşembe günü izlenecek. Diğer yandan, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın ağustos ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve cuma günü ise eylül ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Eylül ayında tarım dışı istihdam artışının 142 bin kişiden 146 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi ve işsizlik oranın bir önceki aya benzer şekilde %4,2 seviyesinde kaydedilmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların artış hızının ise eylül ayında aylık bazda %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda artış hızının ise bir önceki aya benzer şekilde %3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren eylül ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri yarın ve hizmet sektörü nihai PMI verileri ise perşembe günü takip edilecek. Ayrıca bugün İngiltere'de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri açıklanacak. ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden bugün Almanya'da ve yarın ise Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin öncü TÜFE verileri açıklanacak. Eylül ayında Almanya'da aylık bazda manşet TÜFE'nin %0,1 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %1,9'dan %1,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Eylül ayında Euro Bölgesi'nde aylık bazda manşet TÜFE'nin yatay (%0) seyretmesi ve yıllık bazda ise %2,2'den %1,9 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ayrıca perşembe günü Euro Bölgesi'nde ağustos ayı ÜFE verisi takip edilecek. 

Yurt içinde ise, yarın eylül ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi, perşembe günü eylül ayı TÜFE ve ÜFE verileri ve cuma günü ise eylül ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek.

Ağustos ayı S&P Global/İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi, talep koşullarındaki zayıflık ve zorlu piyasa koşulları kapsamında, hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesinin etkisiyle 47,2'den 47,8 seviyesine yükselişle imalat sektöründe daralmanın kısmi yavaşlayarak sürdüğüne işaret etmişti, bununla birlikte son beş ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.

Ağustos ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %2,29 seviyesinin üzerinde %2,47 artmıştı (temmuzda ise %3,23 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise olumlu baz etkisiyle ağustos ayında %61,78'den %51,97 seviyesine belirgin şekilde gerilemişti ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden üçüncü ayda gerilemeyi sürdürmüştü ve Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. ÜFE ise aylık bazda temmuz ayındaki %1,94'ten ağustosta %1,68 seviyesine gerilemişti. Yıllık bazda ÜFE ise, ağustos ayında %41,37'den %35,75 seviyesine gerilemişti ve böylece Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Eylül ayında ise Bloomberg Anketi'ne göre TÜFE'nin, aylık medyan %2,20 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan %48,30 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor. 

Reel efektif döviz kuru endeksi verisi, aylık bazda aralıksız dört aylık artışın ardından ağustosta %1 oranında düşüşle 62,97'den 62,34 seviyesine gerilemişti ve TL'nin reel değerinde kısmi düşüşe işaret etmişti.

Şirket haberleri

CVK Maden (CVKMD, Sınırlı Pozitif): Şirket, Çanakkale ve Balıkesir'deki madenlerinin ruhsat uzatım taleplerinin onaylandığını açıkladı. Ruhsatlar, sırasıyla 2034 ve 2035 yılına kadar geçerli olacak.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşteri arasında, arazi tipi güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV Hariç 10,4mn tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır."

Hibya Haber Ajansı