Ziraat Yatırım, Japonya'da faiz artışının pozisyonlanmalarla ilgili endişeleri artırmasının ve ABD'de açıklanan son verilerin zayıflığa işaret etmesinin hafta başında küresel piyasalarda sert dalgalanmalara neden olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:
"USD/TRY: Hafta ortasında ise Japonya Merkez Bankası'ndan gelen güvercin mesajlar ve perşembe günü ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklenirlerin altında gerçekleşmesi piyasaları rahatlatan iki önemli gelişmeydi. Bu sabaha bakıldığında ABD vadelileri genel olarak hafif alıcılı. Dolar Endeksi (DXY) 103 seviyesinin hafif üzerinde yatay hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil getirileri %4 seviyesinin altında seyrediyor. Pariteler tarafında ise Dolar, Yen'e karşı kısmi yükselişte. Bu hafta Japon varlıklarında hareket yakından izlenmeye devam edilecekken, ABD'de enflasyon verisi öne çıkıyor. Diğer yandan, büyüme endişelerinin gündemde olduğu ortamda bu hafta tüketim, konut ve imalat sektörüne yönelik veriler de en az enflasyon kadar önemli olacaktır. Yurtiçinde ise Enflasyon Raporu toplantısında da tekrarlanan "sıkı duruş" sinyali ile birlikte ekonomide dengelenme eğilimi sürüyor. Cuma günü zayıf açıklanan sanayi üretimi verisinin ardından bu sabah bazı makro veriler takip edildi. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,2 seviyesinde (önceki: %8,5) gerçekleşti. Öte yandan, ticaret satış hacmi yıllık %1,1 azaldı, perakende satış hacmi yıllık %8,6 arttı. Son olarak, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2024 yılı Haziran ayında yıllık %58,0 (önceki: %67,3) artış kaydetti. Fiyatlamalara bakıldığında, kurda önemli bir hareket gözlenmiyor. Cuma günü 33,50 seviyesinde haftayı kapatan Dolar/TL'de bu seviyenin hafif üzerindeki görünüm gün boyu devam edebilir.
EUR/USD: Geçen hafta, ABD'de ekonomik görünüme ilişkin açıklanan son verilerin zayıflığa işaret etmesi ve Japon Yen'indeki hareketler küresel piyasalarda sert dalgalanmalara neden oldu. Bu hafta ise ABD'de çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisi öne çıkıyor. Beklenti TÜFE'nin haziran ayına benzer şekilde temmuz ayında da yıllık %3 seviyesini koruması yönünde. Diğer taraftan, büyüme endişelerinin gündemde olduğu ortamda bu hafta tüketim, konut ve imalat sektörüne yönelik veriler de en az enflasyon kadar önemli olacaktır. Öte yandan ABD temmuz enflasyon verisi öncesinde temkinli açıklamalar yapan Fed üyesi Bowman, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini eylülde faiz indirimi için hazır olunmadığının sinyalini verdi. Avrupa tarafında ise Rusya Ukrayna geriliminin ön plana çıktığını izliyoruz. Geçen hafta 1,1008 seviyesine kadar yükselen paritede kapanış 1,0917 ile bir önceki haftaya göre yatay gerçekleşti. Şu aşamada paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0955 ve 1,10 sıralı direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0885 seviyesi destek konumunda.
XAU/USD: Geçen hafta küresel piyasalarda yaşanan yüksek oynaklığın değerli maden üzerinde de etkili olduğu gözlendi. Ons Altın 2.364 – 2.459 seviyeleri aralığında geniş sayılabilecek bir aralıkta hareket etti. Kapanış ise 2.431 ile haftalık bazda %0,5 oranında geri çekilmeyle tamamlandı. Bugüne artan jeopolitik tansiyonun etkisiyle alıcılı başlayan değerli maden için ABD'de başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makro veriler yön konusunda belirleyici olabilir. Ayrıca Japon Yen'indeki hareket ve jeopolitik haber akışları da yakından izlenecek. Teknik olarak değerli madende, 2.417 desteği korundukça 2.459 hedefte kalabilir. Söz konusu seviyelerin dışında ise aşağıda 2.394 seviyesi ana destek olarak öne çıkarken, yukarıda 2.474 ana direnç konumunda."
Hibya Haber Ajansı